Heb jij zin in een all in-vakantie, met bezoeken aan één of meerdere steden, met avontuur, met wellness en badend in luxe en waarbij je toch maar één keer je valiezen hoeft in- en uit te pakken? Dan moet je beslist eens een cruise proberen! Heb je nog nooit eerder een cruise gedaan? We geven je hier graag enkele nuttige tips die je kunnen helpen bij het uitzoeken en die wij op kantoor met jou zullen overlopen voor het boeken van uw eerste cruise.

  • Omdat cruiseschepen maar enkele maanden per jaar varen in Noord-Europa, is dit een duurdere bestemming dan een cruise op de Middellandse Zee of in de Caraïben waar je bijna het hele jaar door op cruise kan.
  • Ook bij cruises geldt: vroeger boeken = grotere vroegboekkortingen. Last minute prijzen op cruises bestaan wel maar de vluchten naar de haven van vertrek zullen dan duurder zijn.
  • In een balkonhut of suite kan je heerlijk genieten van het uitzicht of ontbijten op jouw balkon. Deze kamertype is uiteraard duurder dan een binnenhut zonder raam. Je neemt beter een kleinere hut op een premiumschip dan een suite op een standaardschip.
  • Een cruise hoeft helemaal niet duur te zijn. In de prijs van de cruise zijn de accommodatie, alle maaltijden en snacks, dranken als koffie, water, fruitsap en bepaalde frisdranken, de meeste voorzieningen, animatie en shows steeds inbegrepen. Dranken, wellnessbehandelingen, specialiteitenrestaurants, georganiseerde excursies en het internet zijn extra te betalen. De meeste rederijen bieden drankenpakketten of formules dranken/excursies aan die voordeliger zijn dan wat ter plaatse gereserveerd en betaald wordt.
  • Wanneer je graag verschillende extra’s wenst te boeken, loont het de moeite om een vergelijking te maken met de prijs van een luxeschip. Hier is de all-in vaak uitgebreid met dranken, specialiteitenrestaurants en soms ook excursies en het internet.
  • Beleef de perfecte gezinsvakantie op een resortschip! Moderne cruiseschepen beschikken over voorzieningen voor alle leeftijden: zwembaden, waterparken, sportvelden, kinderclubs, kunstijsbaan, surfsimulator, botsauto’s,… En wat belangrijk om weten is, jonge kinderen reizen vaak gratis mee in de hut van twee volwassenen.
  • Voor cruises buiten Europa kan het aan te raden zijn om een dag of twee voor vertrek aan te komen in de havenstad. Die extra dagen kunnen goed van pas komen bij eventuele vluchtvertragingen of bagageproblemen zodat u steeds zonder stress kan vertrekken, en in de meeste gevallen gewoon genieten van een korte citytrip.
  • Bij het inschepen ontvang je een ‘Seapass’ waarmee jij aan boord alle betalingen kan uitvoeren. Je hebt deze Seapass ook nodig om je te legitimeren wanneer je terug aan boord komt na een excursie. Neem steeds jouw (internationaal) paspoort mee als je van boord gaat en laat een copie in de hut liggen.
  • Je kan aan boord of bij excursies ook betalen met jouw credit card. Het kan handig zijn jouw krediet tijdelijk te verhogen en jouw bank op voorhand te verwittigen dat je op korte tijd in verschillende landen zal betalen.
  • Bij het diner wordt een verzorgde vrijetijdskledij gevraagd zoals een stijlvolle blazer met hemd voor de heren en een elegante jurk of mantelpak voor de dames. Deze Casual Smart kledingstijl vervangt de avondkledij, zelfs op luxerederijen, op enkele uitzonderingen na zoals Captain’s Diner.
  • Huiswerk aan boord! In jouw hut zal je iedere avond een krantje vinden met het programma van de volgende dag: de activiteiten die gepland staan, in welke restaurants je kan ontbijten en lunch en avondmaal nuttigen, toeristische informatie over de volgende aanleghaven, de voorspelde weersomstandigheden. Er is aan boord zo veel te doen dat je beter de avond voordien het programma bestudeert en op voorhand een keuze maakt.
  • Wanneer gesproken wordt van een ‘first seating’ en een ‘second seating’, dan gaat het over de tijdstippen van het avondmaal. De eerste periode ‘first seating’ loopt meestal van 18 uur tot 20 uur, de tweede begint om 20u30 waardoor je langer aan tafel kan blijven zitten.
  • De gratuities zijn de fooien die verplicht aan boord betaald moeten worden. Dit is een vast bedrag en betaal je best op voorhand bij de boeking in het reiskantoor.
  • Net zoals bij een vlucht, is er ook voor het vertrek van een schip een wettelijk verplichte veiligheidsoefening voor het geval er toch iets ernstigs aan boord zou gebeuren. Bij deze Muster Drill kom je te weten waar je in geval van nood moet verzamelen en waar jouw ‘muster station’ zich bevindt.
  • Wanneer een cruiseschip soms buiten de haven moet aanmeren (omwille van omvang en diepgang), zullen de gasten aan wal gebracht worden met tenders, oranje reddingsboten.
  • Je hoeft helemaal geen schrik te hebben dat je zeeziek zou worden. De moderne cruiseschepen zijn uitgerust met stabilisatoren waardoor het rollen van het schip nog nauwelijks voelbaar is. Tijdens de zomermaanden is het vooral op de Middellandse Zee vrij kalm zodat hier geen zeeziekte voorkomt.
  • Vergeet vooral nooit een verrekijker mee te nemen aan boord zodat je niets van al dat moois missen moet!